ChampdAction Logo

Peter Swinnen

Peter Swinnen studeerde van 1983 tot 1992 aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar hij onder andere eerste prijzen haalde voor muziekgeschiedenis, cello, kamermuziek, compositie en praktische harmonie. Hij werd gegradueerde van de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo na studies bij André Laporte gedurende de jaren 1989 tot 1992. In 1993 volgde hij master classes bij Michael Finnissy en vijf jaar later bij Brian Ferneyhough.

Van 1990 tot 1997 gaf hij celloles in verschillende muziekscholen en sinds 1992 doceert hij ook analyse in het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Ook sinds 1997 is hij werkzaam aan de Katholieke Universiteit Leuven voor het gehoortrainingsprogramma UniSono. Daarnaast werkt hij freelance voor de VRT en wordt hij regelmatig aangezocht om bij verschillende ensembles de live electronics te verzorgen of als klankregisseur voor cd-opnamen op te treden.

Voor zijn complete oeuvre werd hem de Prijs CERA-Jeugd en Muziek Vlaanderen 1991 toegekend en zijn opera ‘The Petrifying Blue’ kreeg de Provinciale Prijs voor Muziekcompositie 1992 van de provincie Antwerpen. Hij schreef ook muziek voor de BRTN-film Andres, een realisatie van Dirk Greyspeirt met choreografie van José Besprosvany, die de Premio Choreografo Elettronico 1993 en twee jaar later de 34ste Prijs Bert Leysen won. Voor zijn stuk ‘Quar'l’ kreeg Peter Swinnen in 1997 de Prix de Musique Contemporaine uit Québec. Tweemaal won hij de Nationale Wedstrijd Elisabethwedstrijd : in 1997 met ‘Canzone’ en in 2001 met ‘Ciaccona’.

Zie ook http://www.peterswinnen.be

Parcours bij Champ d’Action

Peter Swinnen mogen we gerust het ‘informaticageweten’ van cda noemen. Mede door zijn technische kennis en inzichten als componist is hij de drijvende kracht van het ensemble. Champ d’Action voerde in de loop van de voorbije jaren al verschillende van zijn werken uit, zo onlangs nog ‘Risonanza’ voor piano vierhandig tijdens het Looking for the borders-project. Aan Peter Swinnen werd ook gevraagd om een werk te maken voor het TIME CANVAS -festival.

Van Risonanza verscheen intussen ook een opname in de Champ d'Action ARCHIVE SERIES: N° 01 - PIANO INTERIEUR

Copyright © 2004 ChampdAction