ChampdAction Logo

Orm Finnendahl

Orm Finnendahl studeerde tussen 1983 en 1990 compositie en muziekwetenschap bij Frank Michael Beyer, Gösta Neuwirth en Carl Dahlhaus in Berlijn. Tussen 1995-98 studeerde hij verder bij Helmut Lachenmann in Stuttgart. In 1988/89 studeerde hij aan het California Institute of the Arts in Los Angeles, van 1991 tot 1995 was hij artistiek leider van de Kreuzberger Klangwerkstatt. Hij leidde de elektronische Studio TU Berlin en het Institut für Neue Musik der HdK Berlin tussen 1996 en 2001. Sinds 2000 heeft hij een leerstoel aan het Institut für Computermusik und elektronische Medien (ICEM) aan de Folkwang-Hochschule in Essen. Hij kreeg verscheidene beurzen en won verschillende prijzen, onder meer de tweede prijs voor compositie in Stuttgart in 1997, de Busoni-Preis van de kunstacademie Berlijn in 1999, een erkenningsprijs bij Ars Electronica Linz in 2001 en de eerste prijs van CynetArt Award 2001 in Dresden.

Parcours bij Champ d’Action

Serge Verstockt nodigde Orm Finnendahl vorig seizoen uit om een week te komen werken in Studio d’Action. Hij werkte er samen met pianist Yutaka Oya aan zijn ‘Versatzstück’ voor piano en tape (electronics). Uiteindelijk werd een deel van het werk gecreëerd tijdens dedonderdagen in deSingel en gaf Orm ook enkele lezingen voor studenten van het Conservatorium Antwerpen en van de afdeling musicologie aan de K.U.Leuven.

Volgend seizoen wordt de samenwerking verdergezet. ‘Versatzstück’ zal voor het eerst integraal worden uitgevoerd in België tijdens het TRANSIT-festival in Leuven en Champ d’Action vroeg Orm om ook een werk te maken naar aanleiding van het TIME CANVAS -festival in Antwerpen.

http://icem-www.folkwang-hochschule.de/~finnendahl/

Copyright © 2004 ChampdAction