ChampdAction Logo

Mark Applebaum

"Mark Applebaum straddles the two worlds of modern classical complexity and improvisational insanity..."

Mark Applebaum haalde zijn doctoraat compositie aan de Universiteit van Californië in San Diego, waar hij bij Brian Ferneyhough studeerde. Hij schreef opdrachtwerken voor onder anderen Betty Freeman, de Merce Cunningham Dance Company, de Paul Dresher Ensemble, het Vienna Modern Festival, Zeitgeist, Manufacture (Tokyo), de Jerome Foundation en de American Composers Forum.

Applebaum is ook actief als jazzpianist. Daarnaast bouwt hij elektro-akoestische instrumenten van afval, hardware en gevonden voorwerpen. Deze instrumenten worden zowel tijdens het componeren als bij improvisaties gebruikt. Zijn muziek is opgenomen bij de labels Innova en Capstone. Applebaum is assistent-professor compositie en theorie aan de Stanford Universiteit.

“An ‘artistically schizophrenic’ music professor.” -- John Sanford

Parcours bij Champ d’Action

Mark Applebaum krijgt een opdrachtwerk van Champ d’Action in functie van een project in het Concertgebouw in Brugge in het najaar van 2005. In december 2004 krijgt hij de gelegenheid om de eerste fase van het werk te presenteren tijdens TIME CANVAS in het MuHKA. Hij zal gedurende enkele dagen in de Studio van Champ d’Action kunnen werken om kennis te maken met de muzikanten en de technische mogelijkheden van de studio.

Mark Applebaum over zijn invloeden :"Miles Davis, Led Zeppelin, Johann Sebastian Bach, Bill Evans, Hindustani raga music, Franz Kafka, Jorge Luis Borges, Milan Kundera, the architecture of Luis Sullivan, soup, sushi, curry, toast, The Simpsons en This is spinal Tap."

http://www.markapplebaum.com/

Copyright © 2004 ChampdAction