ChampdAction Logo

Karlheinz Essl

De Oostenrijkse componist, improvisator en perfomer Karlheinz Essl studeerde aan de Weense Hogeschool voor Muziek (1979 – 1987) en volgde musicologie aan de Universiteit. Als componist leverde hij een bijdrage aan het project voor compositieprogrammering ‘Project 3’ van Gottfried Michael Koenig in Utrecht en in Arnhem. Later leidde dit tot zijn eigen ‘Realtime Composition Library for MAX’. Essl werkte als componist in residentie voor de zomercursussen in Darmstadt (1990 – 1994) en voltooide een compositieopdracht voor het IRCAM. Sinds 1995 is hij als specialist computergestuurde muziek verbonden aan de Studio voor progressieve muziek en mediatechnologie aan het Bruckner Conservatorium in Linz, Oostenrijk.

Parcours bij Champ d’Action

Karlheinz Essl werd vorig seizoen uitgenodigd om enkele dagen in Studio d’Action samen te werken met de muzikanten van Champ d’Action en collectief reFLEXible aan zijn werk ‘More or less’, een stuk waarbij de uitvoerders (waartoe ook hij zelf behoort) speelinstructies krijgen via laptops. Hij werkte ook aan een de ‘Lexicon-sonate’, een stuk voor piano en player-piano. Na het repetitieproces werd Essl zelf betrokken bij de eerste uitvoering, die plaats vond in Studio d’Action in het kader van dedonderdagen van deSingel. Na deze eerste uitvoering werd ‘More or less’ nog uitgevoerd in de Blauwe Zaal, Logos, het Werkhuys en het MuHKA.

Op 5 december 2004 werd het werk nogmaals uitgevoerd – opnieuw in aanwezigheid van Essl zelf - als afsluiter van het TIME CANVAS-festival in het MuHKA.

Op 2 oktober 2005, tijdens het TRANSIT festival (Leuven), zal zowel 'More or less' als de 'Lexikon Sonata' (hier voor live-piano en electronics) hernomen worden.

Karlheinz Essl over de samenwerking met Champ d’Action:

"I am really impressed by this performance which has not only strong moments, but creates a strong and rich flow of sounds and energies. Everything is nicely integrated and I enjoyed your live-electronic contributions a lot. Cheers, my dear !"

In de Champ d'Action ARCHIVES SERIES verscheen intussen een cd met twee versies van Karlheinz Essl's More or less. N° 05 - MORE OR LESS

http://www.essl.at/

Copyright © 2004 ChampdAction